Türkiye’ye 2 Önemli Japon Yatırımı Daha Yolda
Türkiye’ye 2 Önemli Japon Yatırımı Daha Yolda
Tokyo- Japon şirketlerinin Türkiye’ye ilgilerinde özellikle son 2-3 yıllarda dikkate değer bir artış yaşanmaktadır. Bu ilgi artışında Japon hükümetinin bilinçli ve seçici polkitikalarının da önemli payı bulunmaktadır. Nitekim Japonya Başbakanlığı bünyesinde 2014 yılı sonlarında “Türkiye ile İlişkileri Geliştirme Komitesi” kuruldu. Kamu ve özel sektör üst düzey temsilcilerden teşekkül ettirilen komisyon ilk toplantısını da 2014 yılı sonunda gerçekleştirdi.
Neredeyse her hafta Türkiye’ye bir Japon yatırımı haberinin yansıdığı görülmektedir. Nitekim Meiji Yasuda Hayat Sigortası adlı şirketin, Türkiye’nin devlet eliyle işletilen Halk Bankası çatısı altındaki sigorta ve bireysel emeklilik şirketi Halk Emekliliğin satın alınması yönündeki politikasının kesinlik kazandığı açıklandı. Meiji Yasuda, sonbahar döneminde özelleştirme amacıyla planlanan ihaleye katılacak. Satış miktarının 500-600 milyon dolar (yaklaşık 60-84 milyar yen) olması bekleniyor.
Öte yandan, Sarten Ambalaj ve Japon devi Mitsui & Co. şirketlerinin güçbirliği yaparak, Sarten Sanayi ve Ticaret AŞ ile Japon şirketi arasında İstanbul’da bir anlaşma imzalandı. Türkiye’de 13, Bulgaristan ve Rusya’da birer üretin tesisine sahip ambalaj şirketi Sarten, hisselerinin yüzde 15’ini merkezi Japonya’da bulunan Mitsui & Co.’ya devrederek ortak olmak için anlaşmaya vardı.
Tokyo Ticaret Müşavirliği
Türkiye, Japon Firmaları için Gözde Bir Ülke Haline Geldi
Tokyo- Japon Dış Ticaret Örgütü (JETRO) tarafından Türkiye de dahil edilerek Avrupa’daki Japon firmaları arasında 2014 yılı sonunda yapılan bir ankette, satış ve faaliyetlerini en fazla artırmayı bekledikleri ülke sorusuna 294 firmanın “Türkiye” cevabı vermesiyle, Türkiye ilk sıraya yükseldi. Türkiye’yi 243 firma ile Rusya izledi.
Jetro’nun her yıl gerçekleştürdiği anket, gelecek 2 yıl için ekonomik görünüm, gelecek vaat eden pazarlar, satış ve faaliyet karı beklentileri, yönetsel sorunlar, STA ve yerel ihale mevzuatı gibi hususları kapsamakta olup, genel olarak 2015 yılı ve sonrası beklentilerinin önceki döneme göre olumluya döndüğüne de işaret etmektedir. 2013 yılı anketinde gelecek 2 yılda iş ve yatırımlarının artmasını bekleyen firmaların oranı %49,9 iken 2014 yılı anketinde bu oran %52.7 ile finansal kriz öncesi seviyesine (2007’de %52,7) yükseldi.
Avrupa ekonomisindeki gelişmeler konusunda ise, Ankete katılan Japon firmaların %11,9’u halihazırda resesyondan çıktıklarını belirtirken, %67,4’ü iyileşme için biraz daha zamana ihtiyaçları olduğu cevabını verdi.