Hindistan bakliyat üzerindeki gümrük vergilerini Mart 2015’den sonra sıfıra indirebilir
Hindistan bakliyat üzerindeki gümrük vergilerini Mart 2015’den sonra sıfıra indirebilir
Bakanlığın resmi üst düzey bir yetkilisi tarafından yapılan açıklamaya göre talebin artarken üretimin daha az gerçekleşmesi nedeniyle devlet bakliyat üzerindeki gümrük vergilerinin sıfıra indirilmesi konusunda çalışmaktadır. 31 Mart’a kadar bakliyat üzerindeki gümrük vergileri sıfır olarak yürütülmektedir. Hindistan iç talebini karşılamak için yıllık 3-4 milyon ton civarında bakliyat ithalatı gerçekleştirmektedir. Buna karşın ülkede 19 milyon ton bakliyat üretilmektedir.
Gümrük vergilerinin sıfıra indirilme kararının 31 Mart’a kadar alınacağını ifade eden India Pulses and Grains Association (IPGA) (Hindistan Bakliyat ve Hububat Derneği)’ nde de ek görevi olan Tüketici İşleri Sekreteri Keshav Desiraju bakliyat üzerindeki vergilerin sıfıra indirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtmektedir.
Sektörün beklentilerine göre, Hindistan’ın bakliyat ithalatı geçen dönemde 3.8 milyon ton olarak gerçekleşirken 2014-2015 döneminde 4 milyon tonun üzerinde gerçekleşmesi beklenmektedir.
Bakliyat işleyicileri ve ithalatçıları devletten tekstil sektörünü canlandırmak için Teknoloji Geliştirme Fonuna uyumlu olarak Bakliyat Geliştirme Fonunun kurulmasını talep etmektedirler. Hindistan Bakliyat ve Hububat Derneği Başkanı Pravin Dongre devletten mercimek değirmenlerinin bir üst modele geçirilmesi için 5,000 crore ilk özsermayeli bir Bakliyat Geliştirme Fonunun kurulmasını talep etmiştir. Ülkede bakliyat işleme sektörünün oldukça parçalı olduğu ve günlük 2-3 ton işleme kapasitesine sahip 20,000 değirmenin olduğu da belirtilmektedir. Yeni teknoloji ile günlük üretimin 300’tana kadar çıkarılabileceği ve işletme maliyetlerinin düşürüleceği düşünülmekte olup, silo stoklaması ile de kalitenin sürdürülebileceği düşünülmektedir. Bu fon ile devlet makinelerin ithalat vergilerini düşürebilir veya bu fonlar vasıtasıyla makine alımını destekleyebilir. Mr. Dongre fiyatlarla ilgili olarak da, yeni stokların gelmeye başlaması ile birlikte iç pazarda Haziran-Temmuz aylarından itibaren fiyatların sağlamlaştığını belirtmiştir. Hindistan’ın ithalat ihtiyaçları beklentileri ile birlikte uluslararası fiyatları da pekişmektedir.