AVRUPA BİRLİĞİ MARDİN’DE EKONOMİK KALKINMA VE TURİZMİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR

AVRUPA BİRLİĞİ MARDİN’DE EKONOMİK KALKINMA VE TURİZMİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR

By: Bülent Balyemez

AVRUPA BİRLİĞİ MARDİN’DE EKONOMİK KALKINMA VE TURİZMİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR

AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Sayın Béla Szombati, Mardin 1. Cadde restorasyon projesinin tamamlanması ve turizm festivalinin açılışı münasebetiyle düzenlenen törenlere katılmak üzere 17-18 Nisan tarihlerinde Mardin’i ziyaret edecek. Etkinliklere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Fikri Işık, Mardin Valisi Sayın Ömer Faruk Koçak, Mardin Büyükşehir Belediye eş-Başkanları Sayın Ahmet Türk ve Sayın Februniye Akyol Akay’ın yanı sıra Avrupa Komisyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri de katılacaklar.

Tarih / Saat: 17 Nisan 2015, Cuma 14:00
Yer: Cumhuriyet Meydanı, Mardin

ULUSLARARASI TURİZM BULUŞMASI

Bu Uluslararası Turizm Buluşması AB ve Türkiye’den gazeteciler, seyahat yazarları ve turizm sektörü çalışanlarını Mardin’de bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Katılımcılara, hem Türkiye içinden hem de yurtdışından gelen turist sayısını arttırmayı amaçlayan Mardin Turizm Kalkınma Projesi ve bu kapsamda son iki yıldır yürütülen aktiviteler, çıktıları ve kazanımlarına ilişkin bilgi verilecektir. Grup ayrıca Mardin’de çeşitli kültürel ve tarihi yerleri ziyaret ederek tarihi 1. Cadde ve Turizm Festivali’nin açılışına katılacaktır.

Etkinliğe katılan konuşmacılar arasında BM Dünya Turizm Örgütü’nün Madrid temsilcileri, Fransa Toulouse Üniversitesi temsilcisi ve ABD merkezli Uluslararası Turizm Aracılığıyla Barış Enstitüsü başkanı yer almaktadır.

TURİZM FESTİVALİ

Festivalin amacı, halkı turizmin bir parçası olmaya ve yerel ekonomiye katkıda bulunmaya teşvik ederek Mardin bölgesinde turizme ilişkin farkındalık yaratmaktır. Festival, AB tarafından finanse edilen restorasyon ve yenileme projesinin tamamlanmasının ardından Mardin 1. Cadde’nin açılışı ile aynı tarihlere gelecek şekilde planlanmıştır. Ayrıca uluslararası ve Türkiye’den seyahat yazarları ve turizm sektörü çalışanları da Mardin ve turizm sektörünün resmi sunumu dahil tüm etkinliklere katılacaktır.

17-19 Nisan tarihleri arasında sokak eğlenceleri, müzik dinletileri, sergiler ve yarışmaların yer alacağı bir program düzenlenecektir.

MARDİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM PROJESİ

Bütçe: 9 199 782 €
AB Katkısı : 7 819 815 €
Proje Süresi : 30 ay

Projenin amacı turizm sektörünün Mardin ekonomine katkısını arttırmatır. Proje kapsamında sürdürülebilir turizm stratejisi, uygulanabilir eylem planı ve etkili bir yönetim modeli hazırlanmaktadır. Mardin’i tanıtmak amacıyla Türkiye ve yurt dışında kampanyalar düzenlenmektedir. Hizmet kalitesini arttırmak ve farkındalık yaratmak üzere eğitimler verilmektedir.

Kapsamlı Turizm Strateji Planı çerçevesinde, turizm yönetim kurulunun genel koordinasyonunda, önerilen 12 stratejinin ve eylem planındaki 74 projenin uygulanması ile 2023 yılına kadar ziyaretçilerin sayısında %105, ortalama konaklama süresinde %10 ve turistlerin ortalama harcamalarında %34’lük bir artış sağlanarak Mardin’in turizm ekonomisinin iki katına çıkması hedeflenmektedir. Böylece kentin turizm sektöründe 2.5 puanlık bir istihdam artışı öngörülmektedir. Önerilen turizm kalkınma stratejisinin de ekonominin diğer sektörlerinde büyümeyi tetiklemesi ve sosyal destek mekanizmalarının dahil edilmesiyle sosyal kalkınmaya katkı sağlaması beklenmektedir. Bütün bu çalışmalar Mardin’in eşsiz kültürel mirası ve doğal varlıklarının korunmasına yönelik çabalara paralel şekilde yürütülecektir.

Bunların yanı sıra, Mardin’in turizm altyapısı geliştirilmiştir. Bu amaçla, koruma alanının parçası olan 1. Cadde’deki binaların dış cepheleri yenilenmiş ve cadde boyunca işaret tabelaları, kepenk ve tenteler için standart bir sistem uygulanmıştır.

Bu proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı çerçevesinde, AB’nin Katılım Öncesi Mali Destek Aracı (IPA) kapsamında finanse edilmektedir. Nihai yararlanıcı Mardin Valiliği’dir.